Raw torta od čokolade i badema

Sirove veganske slastice su trend za koji sam sigurna da će se izdići iznad razine trenda. Vjerujem da ćemo ovakve slastice sa guštom pripremati i uživati u njima još dugi niz godina. Osim što su neusporedivo zdravije od klasičnih slastica one su i zaista vrlo ukusne i izuzetno se lako pripremaju. Za većinu vam je potreban samo dobar blender i odgovarajući kalup za pečenje.

Pribor za pripremu je jednostavno pronaći, no namirnice su ponešto egzotične i nema ih baš u svakom kvartovskom dućanu, treba potegnuti dok nekog od dućana sa zdravom hranom. No i bez obzira na tu malenu manu vjerujem da ćete svaki ovakav recept pažljivo spremiti i puno ga puta iskoristiti za pripremu finih slastica.

U ovoj torti badema ima napretek - u podlozi su neoguljeni i grubo mljeveni, a u kremi oguljeni i namočeni preko noći. Datulje i med daju slatkoću, a indijski oraščići kremi daju svilenkastu teksturu. A još kad sve to skupa poslužite sa malinama, mmmm....




Potrebno vam je:
200g badema
150g datulja 
1 žlica kokosovog ulja

za kremu:
300g indijskih oraščića (namočenih preko noći)
100g badema (blanširanih, oguljenih i namočenih preko noći)
70g sirovog kakaa
50g kakao maslaca
2 žlice kokosovog ulja
50-100ml meda 

za preljev:
1 žlica kokosvog ulja
2 žlice sirovog kakaa
1 žlica meda


Priprema:

Ako koristite suhe datulje močite ih bar sat vremena u mlakoj vodi.
U blender dodajte ocijeđene datulje (izvadite košticu 😉 i neoguljene bademe. Dodajte im otopljeno kokosovo ulje i miksajte dok ne dobijete mrvice. Nemojte predugo miksati jer ćete dobiti kremu, a podloga je ukusnija kad je grublje strukture. 
Na dno kalupa za torte promjera 20cm stavite prozirnu foliju, namjestite obruč pa nanesite žlicom podlogu i poravnajte ju. Stavite ju u hladnjak dok pripremate kremu.

U blender stavite ocijeđene indijske orašiće i bademe. Miksajte ih dok ne nastane krema. Dodajte joj med (količina ovosi o tome koliko slatku kremu želite), otopljeni kakao maslac i kokosovo ulje te sirovi kakao.  Sve dobro izmiksajte tako da nastane glatka, svilenkasta krema. 
Kremu izlijte na ohlalađenu podlogu i vratite u hladnjak.

Za preljev otopite kokosovo ulje i umiješajte mu sirovi kakao i med. Prelijte preko torte i ostavite ju u hladnjaku 2-3 sata da se dobro ohladi.

Poslužite uz voće ili voćni preljev, a ja sam izabrala maline. 




Primjedbe

Najčitanije