Bobići



Vrijeme pred Sisvete je i vrijeme kad se peku tradicionalni splitski kolačići od badema - bobići, ili favete na šibenski.
U Dalmaciji ih možete kupiti i gotove, no ovdje na kontinentu ih nema za kupiti. Da, jako su slatki, no fini su i bademasti i aromatični i tope se u ustima... Vrijedi ih probati.

Sastojci su slični onima kod francuskih macarona, no priprema je totalno drugačija. Bademi za bobiće se ne blanširaju i gule, već se melju sa korom. U mom receptu se moraju fino samljeti, no u nekim drugim receptima koje sam nalazila uopće se ne melju nego samo grubo nasjeckaju. U svakom slučaju, potrebno je pažljivo pratiti recept jer uspjeli bobići se dosta napuhnu i imaju prepoznatljivu rupicu.






200g badema
200g šećera u prahu
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ruma ili maraskina
naribana korica limuna i naranče
žlica kakaa

Bademe stavite u vruću tavu i kratko ih pecite. Ohladite pa ih fino sameljite. Dodajte im šećer u prahu, prašak za pecivo, naribane korice limuna i naranče pa sve dobro promiješajte. Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg pa mješavini badema i šećera prvo dodajte žumanjak i rum, lagano promiješajte pa dodajte i čvrsto tučeni bjelanjak te umijesite tijesto. Odvojite pola smjese i u nju po želji umiješate i kakao za tamne bobiće.
Oblikujte kobasicu, režite na jednake komade pa rukama oblikujte kuglice.  

Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, poslažite bobiće, ali ostavite razmak između njih jer bi trebali dosta narasti.
Pecite u ugrijanoj pećnici na 150°C oko 10 minuta.
Ohladite ih i poslužite.
U zatvorenoj limenoj posudi mogu trajati i do nekoliko tjedana.

Print









Primjedbe

Najčitanije