Galeta sa smokvama

Galeta bi bila još jedna inačica otvorene pite od prhkog tijesta, al ispečena bez kalupa, samo preklopljenih rubova. Jednostavna, pomalo rustikalnog izgleda. A moram priznati da su mi takvi deserti sve draži i draži. Nekako sve manje volim vidjeti one čija je prezentacija precizna i detaljna. Ne znam jel to do toga što imam sve manje i manje vremena ili mi se zaista percepcija promijenila :).

Što reći o smokvama? I ove godine sam ih donijela puno previše sa mora, pa se trudila nešto brzo raditi sa njima pa dio podijelila, da bih tek onda shvatila da se svježe mogu i smrzavati :). Tako da ću i tijekom jeseni vjerojatno pisati o smokvama, ovaj put smrznutima :).
A ovoj galetici posebnu aromu i šarm daje frangipane koji je nezamijenjiv u svim tim ljetnim voćnim tartovima. Ne treba ga puno, dio će vam i ostati za neku drugu kombinaciju npr. sa šljivama, tako da svakako vrijedi probati baš ovakvu pitu sa smokvama :).





200g brašna
130g maslaca
2 žlice šećera
prstohvat soli
50ml hladne vode


za frangipane:
75g blanširanih, oguljenih badema
76g šećera
75g maslaca
1 jaje


10-15 smokava


Ugrijte pećnicu na 200°C.
Rukama napraviti mrvice od brašna, soli, šećera s hladnim maslacem narezanim na listiće. Dodati hladnu vodu i brzo umijesite tijesto. Stavite ga u hladnjak na oko pola sata.
Dok se tijesto odmara pripremite frangipane. Sameljite bademe i dodajte im šećer, omkešani maslac i jaje i sve dobro izmiksajte. Ovo možete napraviti i u blenderu. Za ovu galetu će vam trebati pola ove kreme, a drugu polovicu čuvajte u hladnjaku nekoliko dana ili smrznite pa iskoristite za pripremu još jedne ovakve galete ili za neku drugu kombinaciju voća.

Tijesto razvaljati u krug na pobrašnjenoj podlozi i staviti na pripremljen papir za pečenje u limu za pečenje. Uzmite pola količine frangipane kreme i razmažite ju po tijestu. Krajeve preklopite preko kreme, pa po kremi poslažite prepolovljene smokve.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta.

Print




Primjedbe

Najčitanije