Kolač s višnjama i vrhnjem

Višnje su odavno pobrane, kolač je davno napravljen i pojeden, a recept još stoji u draftu... Stalno kasnim sa objavama, nikako da ulovim ritam kojim bih bila zadovoljna. No, ljeto je, tješim se da sve je usporeno, pa i ja :).

Ovaj kolač se može napraviti sa svježim ili smrznutim višnjama ili trešnjama, po izboru, željama i mogućnostima. Vrlo je osvježavajući, lagano je čizkejkastog okusa (što volim ove kovanice ;)) i idealan ljetni voćni kolač. Ah, da, nema čokolade u njemu, al ovdje čak ni meni ne nedostaje :).
Ostat će vam bjelanjci, da, to je istina, al njih možete iskoristiti u nekom od recepata sa oznakom bjelanjci. I će te  imati dvije divne slastice :).







21dag brašna
14dag maslaca
7dag šećera
2 žlice kiselog vrhnja
pola kg višanja

500ml kiselog vrhnja
6 žumanjaka
6 žlica šečera
2 žlice brašna

Od brašna i maslaca brzo napravite mrvice, dodajte im šećer i kiselo vrhnje i brzo imijesite elastično tijesto. Ostavite ga pola sata u hladnjaku.
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Višnje operite i očistite od koštica.
Tijesto razvaljajte u veličini lima za pečenje pa ga stavite u namašten i brašnom posipan lim. Po tijestu pospite višnje i stavite peći oko 15 minuta dok tijesto lagano ne zarumeni.
U međuvremenu pripremite kremu.
Izmiksajte žumanjke, kiselo vrhnje i šećer pa dodajte brašno i sve stavite kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Kad je tijesto pečeno, izvadite iz pećnice, kremu prelijte ravnomjerno preko višanja i vratite u pećnicu na još oko 5-10 minuta, tek toliko da se na vrhu ulovi korica, ali da krema ostane svjetla.

Print

Primjedbe

  1. Ovo je malo drukčiji kolač s višnjama i zato mi se jako sviđa. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije