Scones s kupinama

Scones su američke pogačice napravljene od vrlo mekanog prhkog tijesta. Mekoća se postiže hlađenjem sastojaka tijekom pripreme i miješanja tijesta tako da je izuzetno važno točno se držati recepta. Ove moje su punjene kupinama i idealne su za voćni doručak, no naravno da ih možete poslužiti i kao popodnevni desert uz kavu ili čaj.

Svježe kupine sam kratko zamrznula kako bih izbjegla miješanje soka sa tijestom jer bi tako tijesto dobilo plavičastu boju koja nije svima baš primamljiva :)






340g brašna
4 žlice šećera
1 i pol žličica praška za pecivo
prstohvat soli
korica 1 limuna
malo smrvljenog kardamoma
1 žlica ekstrakta od vanilije
90g hladnog maslaca
2 jaja
1 kiselo mijeko

250g svježih, kratko zamrznutih kupina ili nekog drugog šumskog voća

Jaja lagano istući viljuškom, dodati vaniliju i kiselo mlijeko, te dobro promiješati. Staviti u hladnjak.
U drugoj posudi promiješati brašno sa praškom za pecivo, dodati sol i šećer i dobro promiješati. Posudu stavite na 10 minuta u zamrzivač, pa nakon toga dodajte koricu limuna i smrvljeni kardamom te u smjesu naribajte hladan maslac. brzo viljuškom napravite mrvice tijesta pa dodajte hladnu smjesu jaja i kiselog mlijeka. Drvenom kuhačom dobro izmiješajte da se umijesi meko i ljepljivo tijesto.
Podlogu dobro pobrašnite pa tijesto podijelite u dva dijela. Uzmite jedan i rukama ga rastanjite u krug promjera oko 30cm. Izvadite kupine iz zamrzivača i rasporedite ih po tijestu.



Sad i drugi dio rastanjite u jednaki krug te njime prekrijte kupine. Rukama pritisnite tijesto tako da se popune rupe i  neravnine između kupina.
Oštrim nožem prvo prepolovite kolač pa onda zarežite u križ i nastavite rezati tako da dobijete 12 kriški.

Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje te prenesite krišku po krišku (uz pomoć širokog noža ili lopatice za kolače) tako da opet formirate krug.
A možete i kolač složiti u kalupu za pite, razrezati ga u kriške i tako peći.

Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 20-25 minuta dok lagano ne posmeđi.
Izvaditi iz pećnice te ohladiti nekoliko minuta pa posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti.

No, možete ih poslužiti i hladne. I bit će ukusne i sljedeći dan.

Printaj recept




Primjedbe

Najčitanije