Zaleti (Gialleti)



Ovo su tradicionalni venecijanski kolačići od palente ili kukuruzne krupice. No, pomalo su mi zbunjujući ne samo zato što imaju dva naziva već i zato što ih se može pripremati i na dva posve različita načina. Prvo sam ih uočila na Coolinarici i jako mi se svidjela ideja da od skuhane palente mogu napraviti nešto fino slatko. I jesu fini, samo treba pripaziti da se peku dovoljno dugo kako bi postali prhki.


I. Zaleti

250g kukuruzne krupice (griza)
900ml mlijeka
100g maslaca
120g šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma ili rakije
malo soli
limunova korica
po želji žlica grožđica ili arancina
šećer u prahu za posipanje

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. U posebnoj posudi pomiješajte kukuruzni griz s praškom za pecivo, soli i šećerom. Uspite u mlijeko s maslacem i miješajte desetak minuta na laganoj vatri dok ne dobijete gustu masu. Umiješajte limunovu koricu i po želji grožđice, pa žlicom grabite smjesu i stavljajte je na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta. Moraju biti prhki, a ne mekani. Vruće posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo.


  




No, nisam imala mira dok nisam isprobala i onaj drugi receptić - prhke keksiće s kukuruznim krupicom. Dakle, nešto posve drugačije, a opet po sastojcima gotovo isto. Ovi zaleti su mi ukusniji, a sljedeći dan još omekšaju i tope se u ustima.
Sad mi još preostaje da isprobam i treću varijantu - prhke keksiće samo s kukuruznim brašnom. Oni bi trebali biti još mekši. A možda budu i ljepši :-D.



II. Zaleti

2 žlice grožđica
2 žlice ruma
210g hladnog maslaca
170g kukuruzne krupice
50g kukuruznog brašna
85g glatkog brašna
malo soli
60g šećera u prahu
vanilin šećer
1 jaje
korica od pola limuna



Namočite grožđice u rumu. Maslaca narežite na kocke. U posebnoj posudi pomiješati krupicu, brašna, sol i izrezan maslac te rukama napraviti mrvice. Dodati šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, ocijeđene grožđice.
Posebno istući jaje te ga uliti u tijesto. Brzo zamijesite tijesto, po želji i potrebi dodati ruma iz grožđica. Zamotati tijesto folijom i staviti u hladnjak na pola sata. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pobrašniti ruke i tijesta oblikovati prvo u loptice pa onda loptice u valjak. Narezati na komade od oko 1cm debljine i poslagati na papir za pečenje.
Peći 15 minuta dok ne postane zlatne boje. Ohladiti pa posipati šećerom u prahu.





Primjedbe

Najčitanije