Mramorni kuglof s bundevom

Imala sam jednu malu butternut bundevicu. Trebao je od nje nastati rižoto, al se je ipak odlučila pretvoriti u nešto mnogo ljepše. Od nje je nastao kuglof. Savršen, aromatičan, sočan, toliko sličan običnom mramornom kuglofu, a opet tako divno različit... Eh, i nije nevažno napomenuti da je na rođendanskom tulumu pobrao same pohvale :).







Odvojeno se rade dvije vrste biskvitnog tijesta. Prvo napravite mramorno tijesto.

125g maslaca
115g šećera
2 jaja
prstohvat soli
250g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
75ml mlijeka
3 žlice kakaa

Pjenasto izmiksati omekšali maslac sa šećerom. Dodati jedno po jedno cijelo jaje, te 50ml mlijeka. Posebno promiješati brašno sa soli i praškom za pecivo te lagano umiješati u smjesu sa jajima. Odvojiti pola smjese u posebnu posudu te jednoj polovici dodati ostatak mlijeka i kakao. Dobro izmiješati.

Smjese ostaviti sa strane te upaliti pećnicu na 160°C. Kalup za kuglof namastiti i pobrašniti. Sada radimo tijesto s bundevom.

80g mljevenih oraha
150g očišćene bundeve
125g maslaca
50g šećera
1 žličica cimeta
50 g javorovog ili tamnog kukuruznog sirupa (moze i agavin ili rižin slad)
2 jaja
150g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo

Bundevu očistimo i naribamo. Omekšali maslac pjenasto izmiksati sa šećerom. Dok miksamo dodavati jedno po jedno cijelo jaje. Umiješati orahe, cimet, sirup i bundevu. Posebno promiješati brašno s praškom za pecivo te lagano umiješati u smjesu. 

U kalup za kuglof prvo stavljati naizmjenično žlicu tamnog pa žlicu svijetlog mramornog tijesta. Onda dodati red tijesta s bundevom i tako dok ne potošimo sastojke. Ako želite možete jos viljuškom dodatni prošarati sve tri vrste tijesta.
Peći u zagrijanoj pećnici oko 70 minuta na 160°C. Dobro je sredinom pečenja kuglof prekriti pek-papirom kako se vrh ne bi prepekao.



Pečeni kuglof izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi te preliti glazurom po želji. Ovaj je preliven sa 100g gotove čokoladne glazure.




Primjedbe

  1. vau, savršeno!
    bundeva sigurno čini kuglof fino sočnim.
    fotke su odlične :))

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala ti :)
    da, bundeva mu je dala sočnost. Ovdje se bundeva ponaša ko mrkva u kolačima, tako da bi se komotno mogla zamijeniti s mrkvom :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije